facebook.com/perciundan

VIDEO Sistemul educațional se confruntă cu un mare deficit de profesori, dar și cu analfabetismul

În 2024, deficitul de cadre didactice rămâne cea mai mare provocare pentru sistemul educațional din Republica Moldova. Cu o lipsă de șapte mii de profesori, Ministerul Educației încearcă și în acest an să acopere golul prin diferite mecanisme cum ar fi reprofilarea profesorilor și majorarea salariilor.

 

O altă problemă gravă pentru Moldova este analfabetismul în rândul elevilor, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun în cadrul unui interviu de bilanț oferit postului de televiziune ONE TV.

Am încercat în așa fel ca dintr-o parte să îi menținem pe cei care sunt astăzi în sistem, să le putem oferi condiții salariale mai bune, urmează majorări de 15 la sută a salariilor, cadrelor didactice din 1 ianuarie 2024. Am majorat sporurile specifice acordate cadrelor didactice, totodată am investit mai mult în formarea continuă a profesorilor, 10 milioane de lei s-a acordat s-au valorificat pentru cursurile de formare continuă, care se desfășoară în instituțiile de învățământ. Avem 3 mii de beneficiari în aceste câteva luni și 800 de cadre didactice beneficiari de recalificare gratuită ca să poată predea nu doar disciplina la care a fost formați, doar și o disciplină adițională. Totodată, am făcut un efort adițional pentru a atrage tineri specialiști, majorarea burselor ce vor ajunge a 3 mii lei, deja, pentru studenți, pentru a convinge cât mai mulți studenți să meargă în această profesie. Anul viitor vom lucra și la extinderea indemnizației de la 120 mii de lei acea de 200 de mii de lei, acea indemnizație care se acordă după absolvire un viitor profesor merge în instituția de învățământ nemijlocit”, a relatat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Ministrul Educației susține că în 2023 mai multe instituții de învățământ au fost renovate.

Noi anul acesta am renovat 25 de instituții de învățământ sau învestit 25 de milioane de lei la bugetul de stat anume de a asigura condiții decente pentru toți copiii. Anul viitor avem preliminare 125 de școli care urmează să intervenim cu suportul partenerilor de la UNICEF cu suportul băncii mondiale, cu resurse din bugetul de stat. Pentru a închide anul viitor în proporție 90 la sută această problemă în Republica Moldova. Totodată vă anunțăm că vom procura 70 de autobuze, am desfășurat licitația, creăm o alocație pentru părinți de 50 de eur pe lună dacă își vor muta copiii din instituțiile cu mai puțini de 50 de elevi în altă instituție de nivel raional și explorăm opțiunea de a oferi prânzuri gratuite pentru copiii transportați, deci încercăm să mergem pe infrastructură foarte bună, transport, o plată lunară pentru părinți și alimentație gratuită pentru copiii în așa fel ca să-i stimulăm să beneficieze de educație de calitate”,  a menționat Dan Perciun.

Cea mai mare provocare rămâne atragerea tinerilor în sistem.

Avem circa 7000 de funcții vacante care sunt în sistem. Astăzi profesorii se ocupă mai mult de o normă didactică de normă lucrează o normă jumătate, dar de principiu dacă toată lumea ar preda doar 18 ore așa cum prevede cadrul legal pentru o normă didactică atunci am avea acest dificil de 7000 de profesori. Din acest motiv punem accent pe menținerea acelor care sunt și pe atragerea profesorilor tineri ca să putem în reducem din timp din deficitul existent”,

Trist dar adevărat, încă o problemă gravă cu care seconfruntă sistemul educațional este analfabetismul.

Noi nu am spus niciodată că școlile vor fi reorganizate, că școlile sunt gestionate de către consiliile raionale nu de către minister. Ceea ce am putea face noi de la minister din păcate astăzi calitatea studiilor din instituțiile mici de învățământ este semnificativ mai proastă decât în instituțiile de învățământ mai mari din mediul urban. Asta o arată foarte clar rezultatele de la Pissa acestă testare internațională unde participă și Republica Moldova. Șa
7 din 10 copiii din instituțiile mici din mediul rural sunt analfabeți. La vârsta de 15 ani este o cifră destul de alarmantă ca societate, asta înseamnă că circa 15 mii de copiii în fiecare an, vârsta de 15 ani nu pot înțelege ce citesc, nu pot face operațiuni matematice simple. Acum ce o să facă Ministerul, noi avem această abordare stimulativă, unde o să venim să încurajăm ca părinții să acceseze școli mai bune, o construim o rețea de 35 de învățământ câte una în fiecare raion din rândul instituțiilor mari în care urmează să le renovăm până la două milioane de euro fiecare, avem deja selectate primele cinci instituții, o să mai selectăm cinci în luna ianuarie vor fi lucrări pentru anul viitor ca să creăm un pol de atracție la nivel raional la standardele moderne în fiecare raion”, a specificat ministrul.

În acest an vor fi reformate colegii și școlile profesionale, anunță ministrul Educației.

Avem colegii și școli profesionale bune care pregătesc specialiști dar avem în același timp foarte mult de lucru unde există și probleme de administrare și probleme de calitate și anul viitor o să trebuiască să luăm decizie cu unele dintre ele pentru că din păcate nu pregătesc într-adevăr pentru piața muncii și utilitatea și calitatea studiilor este minimă. Se vor investi în baza materială în primul rând pentru că pe alocuri lipsesc utilajele, materialele didactice, noi și anul acesta am investit în formarea cadrelor didactice educațional tehnic, anul viitor o să investim mai mult, se revizuie și curricula, unele instituții nu pot fi salvate calitatea este atât de proastă, administrarea este proastă și acolo o să trebuiască să luăm anumite decizii radicale în câteva instituții de învățământ în această zonă de risc, constatăm că în unele dintre ele frauda financiară, anul viitor o să avem un proces foarte riguros de evaluare a calității studiilor în învățământul educațional tehnic”, a precizat demnitarul.

Dan Perciun a ținut să precizeze că reforma universitară asigură studii de calitate.

Este foarte importantă și pe o parte inevitabilă, acum în condițiile reducerii numărului de studenți în ultimii 20 de ani. Este nevoie de consolidat eforturile și de modernizat instituțiile de învățământ universitar, și atunci acest proces de consolidare și el ne permite să creăm universități mai mari să investim mult în învățământul superior. Anul acesta și anul viitor învestim aproape jumătate de miliar de lei în universități, în mare parte pentru dotări, pentru renovări, anul viitor renovăm integral două cămine studențești, unul de la universitatea Creangă altul de la USM, este ultima dată în 10-15 ani cu siguranță sau în istoria Republicii Moldova când din bugetul de stat se fac atâtea investiții la structura universitară și în dotările universitare. Ne dorim foarte mult să avem universitate atractivă care să convină studenții noștri, cei mai buni absolvenți să rămână în Moldova și să își facă studiile”, a spus oficialul.

În următorii ani, Republica Moldova ar putea fi țara unde tot mai mulți studeți străini ar prefera să își facă studiile, crede Dan Perciun.

Avem nevoie de profesori care vorbesc limba engleză, de specialități de limba engleză, avem nevoie o abordare de business din partea universităților să caute și să valorifice aceste oportunități. O piață pentru noi este India, acum s-a deschis și o ambasadă. Eu cred că noi avem specialități și domenii care pot fi atractive pentru studenții străini dar este nevoie să ne mobilizăm cu toții și la minister și în mediul universitar pentru că este o sursă foarte importantă pentru veniturile care le avem în universităților de la noi. Universitatea de medicină, de exemplu datorită studenților străini reușește să facă investiții semnificative în infrastructură, modul cum arată universitatea, dotările care le are universitatea sunt și într-o mare măsură și consecința faptului că pe parcursul anilor au avut constant mulți studenți străini”, a punctat Dan Perciun.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA