Procuratura Anticorupție, precizări după ce Blonschi a fost eliberat din arest

Procuratura Anticorupție a venit cu precizări după ce Anatolie Blonschi, figurant în dosarul ”frauda bancară”, a fost eliberat din arest sub cauțiune și garanții personale. Instituția menționează că pe lângă suma totală achitată de 12 000 lei, instanța a mai dispus achitarea de către unul dintre garanți a sumei suplimentare de 11 000 lei.

Procuratura Anticorupție mai adaugă că acuzarea s-a opus cererii avocaților de a înlocui măsura preventivă și nu poate ataca cu recurs decizia instanței.

”Poziția acuzării de stat a fost împotriva admiterii cererii apărării privind înlocuirea măsurii preventive, iar reieșind din prevederile art.329 din Codul de procedură penală, încheierea instanței nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, Procuratura Anticorupție fiind în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească”.

Potrivit legii,  ”garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l asumă, astfel încât, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al […] inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale (de la 2 500 la 15 000 lei)”.

Următoarea ședință de judecată este fixată pentru 23 ianuarie 2024, ora 09:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Anatolie Blonschi este acuzat de spălarea a peste jumătate de milion de euro de la fosta Bancă de Economii.

Blonschi s-a predat autorităților de la Chișinău în data de 9 ianuarie, la punctul de trecere al frontierei Leușeni. Acesta era anunțat în căutare internațională. După reținere, Blonschi a fost escortat de mascații CNA la penitenciarul nr 13 din Capitală.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA