Analiză: Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare mai mult decât pentru sănătate

Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei, dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente. Datele se regăsesc într-o analiză realizată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

 

Potrivit expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente în a hrăni un milion de săraci din țară.

Veaceslav Ioniță susține că deși în ultimii trei ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimetare din ultimi 20 ani, ei continuă să risipească produsele alimentare. Între 2001-2005, prețurile produselor alimentare au crescut cu 60,9%. Între 2006 și 2010 – prețurile alimentelor au crescut cu 38,6%. Între 2011-2015 – cu 46,3%. Între 2016-2020 – cu 31,6%. În ultimii trei ani: 2021/2022/2023 au crescut cu 62%.

„În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majorează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. În 2023, cheltuielile pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice au constituit 41,1%. În realitate, pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice, real consumate, s-au cheltuit 35,9%. 16,3% s-au cheltuit pentru locuință, apă, canalizare și gaz. Pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%; transport – 7,4%; mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 5,8%; produsele alimentare risipite – 5,2%; sănătate – 5,1%; diverse produse servicii – 4,5%, pentru telecomunicații – 4%; recreere și cultură – 2,6%; restaurante și hoteluri – 2,2%; băuturi alcoolice și tutun – 1,7%; educație – 0,9%.

În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că moldovenii, în mediu, anual, aruncă de acasă la gunoi, din ceea ce au procurat, 76 kg de mâncare de persoană. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129; Luxembourg – 90; Ucraina și Moldova – 76; România – 70; Austria – 39; Slovenia – 34; și Federația Rusă – 33. Această cantitate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc. Din ceea ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori; 25% – sectorul de producție; 20% – sectorul procesării; și 15% – sectorul comercial.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA