Calitatea manualelor va fi criteriul de bază în procesul de achiziționare a manualelor școlare. Ministerul Educației a anunțat că nu vor pune accent pe cel mai mic preț în achiziționare, dar pe calitatea editării acestora.
Aceste modificări ale legislației au fost discutate în cadrul unei ședințe de către secretarul de stat Galina Rusu cu reprezentanții editurilor.
Un aspect important adus în discuție a fost schimbarea criteriilor de evaluare a manualelor școlare în procesul de selecție. Conform noilor reglementări, prețul manualelor va reprezenta 30% din criteriile de selecție, în timp ce calitatea conținutului va conta pentru 70%.
În plus, au fost propuse modificări ale Regulamentului pentru evaluarea, selectarea și achiziția manualelor. Printre aceste modificări se numără extinderea termenului pentru pregătirea ofertelor de manuale de la 6 la 8 luni, prelungirea perioadei de evaluare a proiectelor de manuale de la 2-3 săptămâni la 3-4 săptămâni, și creșterea termenului pentru obținerea avizului „Bun de tipar” pentru manuale de la 3 la 4 săptămâni. Aceste schimbări vor oferi autorilor și editurilor mai mult timp pentru a pregăti materialele didactice și evaluatorilor mai mult timp pentru a efectua o analiză detaliată, cu scopul de a crește calitatea manualelor școlare.
„Urmare a organizării celor două achiziții de manuale școlare, care să corespundă noii curricula, constatăm un interes redus al cadrelor didactice de a face parte din grupurile de autori de manuale școlare. Ministerul Educației și Cercetării analizează posibilitatea de intervenție în actele normative, care să încurajeze și să motiveze autorii să elaboreze manuale noi și calitative”, a menționat Galina Rusu.