Temperaturile neobișnuit de ridicate au dat natura peste cap. Agricultorii, îngrijorați

Temperaturile neobișnuit de ridicate din această perioadă au dat natura peste cap. Agricultorii sunt îngrijorați de schimbările climatice și susțin că se confruntă cu mai multe probleme.

”Este exagerat de cald, dar cea mai mare problemă este dificiența de apă. Totodată, din cauza faptului că nu sunt temperaturi joase este și prezența bolilor. Se manifestă boli. De stropit, nu putem stropi. Nu degeaba se spune: Iarna-i grea, omătu-i mare. Semne bune anul are. Din păcate, lipsa temperaturilor scăzute, nu scăzute, măcar -5, -7. E complicată situația. Ca anul ăsta e prima dată. Nici în ’20 nu a fost așa. Cel mai cald și cel mai secetos început de iarnă. Dacă sudul a mai avut ninsori, noi la nord n-am avut nimic”, a spus Sergiu Ivanov, agricultor din Fălești.

Fermierul spune că seceta și apariția agenților patogeni ar putea compromite recolta.

”Temperaturile fiind relativ calde, plantele nu intră în hibernare, dar încep a lucra și dacă nu o să avem temperaturi mici – o să afecteze. Se dezvoltă agenții patogeni, se dezvoltă insectele din cauza temperaturilor mai mari de 0 grade  Avem musca cerearelor în grâu și nu putem nici interveni. Fiecare stres scade din potențialul roadei, deja avem un stres din cauza bolilor și a insectelor”.

Și copiii așteaptă cu nerăbdare să ningă pentru amerge la derdeluș.

”Moș Crăciun vino să-mi aduci zăpadă!” 

 ”Mă întristează, mă simt de parcă e primăvară. Dacă era un magician în Moldova, aș dori să aducă de două ori mai multă zăpadă decât cum era.”

”Dacă e zăpadă ies afară și mă joc cu prietenii în diferite jocuri. Stau mai mult prin casă. M-am obișnuit.”

Potrivit meteorologilor, temperaturile primăvăratice se vor menține până la sfârșitul săptămânii.

”În următoarele zile ne așteptăm să avem vreme încă destul de caldă, zile de primăvară, mai mult spus. Până pe data de 6 ianuarie. După care temperaturile vor începe să scadă, pentru că vom avea influența de aer rece, de origine polară, ne așteptăm să avem valori termice deja negative și nu cele pozitive. Ne așteptăm ca spre data de 9-10 ianuarie să avem valori termice pe timp de noapte între -10 și -15 grade celsius, iar pe timp de zi o să oscileze între -2, -7 grade celsius.”

Meteorologii susțin că de Crăciun pe stil vechi ne vom putea bucura și de zăpadă.

”Ne așteptăm ca pe data de 7 și 8 să avem precipitații, acestea o să fie la început sub forma de ploaie și după care, treptat, vor trece sub formă de lapoviță și ninsoare. Se va intensifică și vântul, ceea ce va scadea din confortul termic. Dacă să facem comparație dintre luna decembrie pentru anul trecut și din luna decembrie de acum 2 ani sigur că ele au fost destul de calde ambele, dar 2022 a fost mai cald comparativ cu 2023.”

În Republica Moldova, cea mai caldă zi de iarnă a fost înregistrată în 1990, când în data de 26 februarie termometrele au indicat +23,3 grade celsius.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA