VIDEO De Revelion, la spital. Unitatea de primiri urgente a fost suprasolicitată

Petrecerile, mesele îmbelșugate și alcoolul, nelipsite în perioada sărbătorilor de iarnă, le dau bătăi de cap medicilor. Unitățile de primiri urgente au fost luate cu asalt după Revelion, iar angajații spitalelor spun că au avut mai mult de lucru nu doar din cauza petrecăreților, dar și a numărului mare de persoane cu afecțiuni respiratorii.

Între 31 decembrie și 1 ianuarie, 130 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la La Spitalul Sfânta Treime din Chișinău. 70 dintre aceștia au venit direct la Unitatea de Urgență a spitalului, fără a telefona la Serviciul 112.

În perioada zilelor de sărbătoare, am avut un flux mare de pacienți atât în perioada de zi, cât și în perioada nopții. Paciențiii care s-au adresat au fost majoritatea vârstnici cu patologii cronice care s-au acutizat. De asemenea, am avut pacienți cu infecții respiratorii acute și chiar câteva cazuri de Covid”, relatează Virginia GOLOVATÎI, șefă interimară a Departamentului Medicină Urgență.

Tamara Poznicova, în vârstă de 65 de ani, a ajuns de sărbători la primiri urgențe cu o problemă de sănătate mai veche.

Am venit cu nădușeală, cu dureri de inimă, aer nu îmi ajungea. Eu sunt cu operație la inimă. Se întâmplă să am insuficiență de aer”, spune Tamara POZNICOVA, pacientă.

Potrivit medicilor de la Spitalul Sfânta Treime din Capitală, pacienții au fost mai precauți în ceea ce privește alimentația, dar au făcut abuz de alcool.

Pacienții sunt mai atenți la ceea ce consumă. Cazuri de intoxicație alimentară nu am avut, dar au fost câteva cazuri de consum în exces de alcool. Pacienții au fost redirecţionaţi către Dispensarul Narcologic”, comunică Virginia GOLOVATÎI, șefă interimară a Departamentului Medicină Urgență.

Medicii susțin că de sărbători oamenii nu au respectat distanța socială, iar numărul pacienților cu infecții respiratorii a crescut simțitor.

Fiecare dintre noi dorește în zilele acestea de sărbătoare să se reunească cu familia sau cu cei dragi sau cu persoanele care nu s-au văzut demult. Desigur, nu se respectă distanța socială, se omit primele simptome respiratorii. Vin cu un îndemn să fim mai vigilenți la capitolul ăsta, să ne izolăm dacă este cazul și să nu punem în pericol pe cei din jur sau pe cei dragi”, se adresează Virginia GOLOVATÎI, șefă interimară a Departamentului Medicină Urgență.

Și medicii de gardă de la Institutul de Medicină Urgentă au lucrat în regim alert în ultimele zile. Timp de 48 ore, pe 31 decembrie și 1 ianuarie, au acordat asistență medicală la 364 de pacienți, cu 50 la sută mai mult decât în 2 zile obișnuite.

Pentru a reveni la stilul obișnuit, cei care au făcut abuz de bucate și alcool sunt îndemnați să respecte mai multe recomandări.

Ceaiul de mentă are un efect antispastic, ceaiul de mușețel poate să calmeze, dacă este disconfort la nivel de intestin, indigestie. Ghimbirul este un remediu natural recomandat pentru această perioadă de a reduce nivelul de acid gastric din stomac, iar cei care au consumat alcool în exces ar trebui să consume cât mai multă apă caldă cu lămâie pentru a neutraliza tot acidul gastric”, ne-a comunicat
Luminița SUVEICA, nutriționistă

Pentru o recuperare mai ușoară, nutriționista recomandă consumul de supe de legume, plimbări și un aport crescut de apă pentru a hidrata organismul.

Între 25 decembrie și 01 ianuari, echipele de asistență medicală urgentă au avut 17 383 de solicitări, dintre care 2635 au vizat copii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA