Nino Kheladze, o jurnalistă din Georgia cu o experiență de aproape 20 de ani, dar și Maria Shevchiuk, jurnalista din Odesa, au felicitat Republica Moldova cu ocazia începerii negocierilor cu Uniunea Europeană.
Este ziua în care țara noastră împreună cu Ucraina a primit aviz pozitiv din partea statelor membre UE pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Tot atunci, Georgia a primit statutul de țară candidat. Jurnaliștii din Ucraina și Georgia, care au relatat evenimentele de la summit-ul Consiliului Europen spun că această decizie este una importantă pentru țara lor. Corespondenții din Georgia au felicitat Republica Moldova pentru victoria obținută la Consiliul European.
,,În primul rând vreau să vă felicit pe voi, moldovenii, cu acest rezultat frumos – deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acesta a fost scopul nostru comun, deoarece noi mereu am fost asociați, țările Moldova, Ucraina și Georgia. Noi am semnat documentul de asociere cu Uniunea Europeană în 2014. Din 2014 am lucrat foarte activ la toate punctele, care erau prevăzute în acest document. În 2017, deja am primit regim fără vize. Poporul nostru georgian tot timpul demonstrează susținerea de aderare la Uniunea Europeană în proporție de 80 la sută. Noi anume acolo vedem dezvoltarea țării noastre și tot în UE ne vedem din punct de vedere istoric. Din punct de vedere istoric, țara noastră are multe în comun cu țările membre UE”, a declarat jurnalista.
Tot jurnalista afirmă că georgienii susțin că după ce țara lor a primit statulul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, au de îndeplinit obiective clare pentru a deveni țară membră.
Tot Nino Kheladze a declarat că momentul de față, Georgia are sarcini care trebuie să le îndeplinească în parcursul european. Corespondenta afirmă că prima reformă pe care trebuie să o facă țara ei este legislația în domeniul învățământului.
Maria Shevciuk este o jurnalistă din orașul Odesa, Ucraina. Ea spune că decizia Consiliului European este una binevenită pentru țara sa în contextul actual, însă Ucraina are mult de lucru în parcursul său european.
,,Au fost implementate multe reforme cum ar fi reforma administrației publice locale care a avut deja un efect pozitiv. Pe de altă parte, mai avem foarte multe probleme cum ar fi corupția, avem probleme în sistemul judecătoresc, dezvoltarea businessului. Reformele care trebuie să le facem pentru aderarea la UE vor fi benefice nu numai pe plan politic, dar și pentru cetățenii noștri. Vor trăi mai bine. Așa țări cum sunt Ucraina sau Moldova este foarte important ca să se unească cu parteneri puternici în domeniul economiei, social. Foarte mulți ucraineni nu sunt concentrați pe integrarea în Uniunea Europeană, deoarece acesta chiar dacă se va întâmpla va fi în următorii 5-10 ani, iar noi acum nu știm ce se va întâmpla în ziua de mâine”, a declarat jurnalista.
Jurnalista mai afirmă că ucrainenii sunt conștienți că drumul spre Uniunea Europeană este unul foarte lung și deocamdată pentru mulți dintre ei viitorul este unul vag.
Amintim că Consiliul European a anunțat pe 14 decembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.