Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali ar putea fi stabilit la un nivel de 10 lei pentru un metru cub doar în trei cazuri. Declarația a fost făcută de președintele SA Moldovagaz, Vadim Ceban.
Vorbind despre cât de real este tariful de 10 lei pentru un metrul cub de gaze, despre care au anunțat reprezentanții Nord Gaz Furnizare și care nu este corelat cu prețurile de pe piață, el a spus că are o mare îndoială în privința acestuia, transmite Noi.md.
,,Pot să confirm acum că tariful pe care l-au declarat: la nivel de 10 lei, 10,5 și 10,8 lei în funcție de raioane, poate fi stabilit doar în trei cazuri. Adică, acest furnizor cumpără un anumit volum de gaz de pe piață, să zicem de la granița cu Republica Moldova, la un anumit preț de piață. Apoi el livrează gazul, după ce a plătit toate cheltuielile de transport, de distribuție pînă la contorul consumatorului, stabilindu-și marja. În acest caz, ea ar trebui să fie, de asemenea, de piață. Iar diferența de preț dintre prețul de piață și prețul de 10 lei este compensată de către buget, regional sau raional. Aceasta este prima opțiune”, a declarat Vadim Ceban, directoul Moldovagaz.
În al doilea scenariu, furnizorul ar putea decide să se subvenționeze singur, cumpărând gaz la prețul de piață și livrându-l consumatorului la un preț preferențial. Totuși, Vadim Ceban subliniază că aceasta este o decizie a furnizorului și a fondatorilor săi.
Cea de-a treia opțiune ar implica plafonarea tarifului, informând consumatorii că plătesc doar 10 lei, iar furnizorul înregistrează diferența ca pierdere. Șeful Moldovagaz afirmă că aceste opțiuni sunt la latitudinea furnizorului și a fondatorilor săi, adăugând că există posibilitatea unei decizii colective pentru atingerea tarifului de 10 lei pentru un metru cub de gaze.