Copil, spital

90 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați anual cu diabet insulinodependent

90 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați anual cu diabet insulinodependent, dublu față de acum 5 ani. Medicii susțin că copiii sunt predispuși în special la acest tip de diabet și de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, marcată anual în data de 14 noiembrie, trag un semnal de alaramă precizând că statisticile sunt din ce în ce mai alarmante.

”Un control strict riguros este nevoie de monitorizarea glucozei, utilizăm glucometru, monitorizăm glicemia preprandial, dimineața, la amează, seara înainte de mese și postprandial 2 ore după mese.” 

Mia are 12 ani și este obișnuită deja cu vizitele la medicul endocrinolog. Copila a primit acest diagnostic crunt când avea 8 ani. De atunci, viața ei s-a schimbat radical. Familia fetei gestionează atent alimentația, activitatea fizică și administrarea insulinei.

”Am început să slăbesc, nu aveam poftă de mâncare, uscăciuni în gură, mi se usca în gură. Am venit aici și aici s-a depistat.”

Mia povestește că i-a fost foarte greu la început să accepte boala și să fie înțepată de 10 ori pe zi pentru a măsura glucoza în sânge, dar a realizat că poate să ducă o viață la fel cu cea a semenilor săi dacă gestionează cu atenție maladia. Acum, ea își administrează singură doza necesară de insulină și își monitorizează nivelul de glucoză în sânge.

Acesta este tocul cu insulină, acesta este acul, punem acum și alegem doza și deja administrăm în burtă.”

Viața copilului cu diabet se transformă în calcule zilnice, spune mama Miei.

”După ce se face glicemia totul se calculează, noi la cântar totul cântărim, corectie se face după asta.”

Diabetul zaharat este o patologie endocrină, metabolică care apare atunci cand pancreasul nu produce suficientă insulină.

”Foarte mult depide de vârsta unui copil, dacă este un copil mic până la vârsta de 3 ani este o agravare bruscă a stării generale, copilul devine foarte anxios, neliniștit, plângăreț, pierde rapid în greutate și se liniștește atunci când i se oferă lichid, copilul este deshidratat”, spune Diana Munteanu, medic endocrinolog pediatru.

Simpotomele apar în momentul în care distrugerea celulelor pancreatice s-a produs deja într-o proporție mare.

”Primul simptom legat de diabet zaharat este poliuria, urinarea în canități mari. Nivelul scăzut de insulină nu permite ca glucoza să pătrundă în celulă și să oferă acest substrat de energie, celulele fără glucoză nu pot să funcționeze.  Durerea de cap este deasmena contiționat de un substrat și afectarea celulelor nervoase”, Diana Munteanu, medic endocrinolog pediatru

Factorii genetici, stilul de viaţă, factorii de mediu, alimentaţia bogată în glucide rafinate, lipide saturate şi lipsa mişcării favorizează apariţia diabetului, spune Diana Munteanu.

”Introducerea precoce a amestecurilor, amestecurilor pe bază de lapte de vacă, ceea ce duce la o sensibilizare precoce, implicare activă a sistemului imun, la declanșarea ulterioară a reacților de autoimunitate, de aceea încurajăm mamele să apapteze cât mai mult posibil. Evitarea consumului glutenului până la vârsta de un an la fel este un factor protejează de apariția autoimunității să evităm să oferim făinoase unui copil până la vârsta de un an”, Diana Munteanu, medic endocrinolog pediatru

Copii și părinții sunt instruiți cum să facă față diagnosticului.

”Obligator fiecare copil este asigurat cu agendă alimentară, unde își notează toate detaliile, care produs a consumat, care tip de terci, care a fost glucoza după administrarea lui și mai mult ca atât ce observă fiecare copil, fiindcă perioada zilei influiențează diferit, aceeași cantitate de glucide și aceeași cantitate de insulină.”

În prezent, în Republica Moldova, sunt înregistrati 760 de copii cu diabet insulinodependent.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media