90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru: Parlamentul găzduiește o expoziție aniversară

Parlamentul găzduiește o expoziție aniversară dedicată creației și personalității poetului Grigore Vieru, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea sa. Evenimentul, organizat în colaborare cu Biblioteca Națională, are loc în contextul Zilei Naționale a Lecturii, marcată anual pe 14 februarie.

Expoziția, intitulată „Grigore Vieru, făuritorul de cuvinte al neamului”, reunește o colecție de aproximativ 100 de documente, printre care cărți rare, ediții bibliofile, volume de poezie, publicații periodice și materiale multimedia. Printre exponate se regăsesc cartea de debut a poetului, „Alarma”, celebrul abecedar „Albinuța”, dar și volume traduse în diverse limbi, o colecție de aforisme și un CD cu cântece inspirate din versurile sale.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Parlamentului până pe 14 martie 2025.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA