Se împlinesc 84 de ani de la unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria spațiului românesc – Masacrul de la Fântâna Albă. Între 2.000 şi 4.000 de oameni au fost ucişi de trupele sovietice în timp ce au încercat să treacă graniţa din URSS în România. Partidul Liberal a transmis un mesaj în memoria victimelor prin care a condamnat atrocitățile comise de regimul sovietic în 1941.
Potrivit formațiunii, în urmă cu peste opt decenii, peste 3.000 de români au fost uciși mișelește de trupele sovietice, după ce au fost ademeniți sub pretextul că li se va permite să treacă în România. Aproape de graniță, aceștia au fost măcelăriți fără milă, singura lor „vină” fiind că își doreau să trăiască liberi, în propria țară.
„Acest genocid nu ar trebui să fie uitat și lăsat în praful istoriei, ci dimpotrivă, ar trebui propagat opiniei publice pentru a fi cunoscute atrocitățile înfăptuite de regimul sovietic”, se arată în mesajul Partidului Liberal.
Formațiunea amintește că, în 1940, odată cu ocuparea Bucovinei de Nord de către URSS, mii de români au devenit peste noapte „dușmani ai patriei” și au fost supuși represiunilor și încercărilor de deznaționalizare. Masacrul de la Fântâna Albă rămâne un simbol al suferinței și al rezistenței românilor în fața ocupației sovietice.
„Este regretabil faptul că nimeni nu a fost pedepsit, însă este de datoria noastră ca acest genocid să nu fie uitat”, transmite Partidul Liberal.
În 1940, România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de peste 3 milioane de oameni. În următoarele luni, mii de români au încercat să treacă granița spre România, iar cei care au fost prinși au fost executați sau deportați. Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941 a fost cea mai crudă represalie – sute sau chiar mii de civili pașnici au fost uciși de grănicerii sovietici pentru simplul fapt că își doreau să ajungă în Țara-mamă.