83 de academicieni își exprimă dezacordul privind strămutarea PA în clădirea Academiei de Științe

Conducerea și membrii Academiei de Științe a Moldovei se arată indignați că procurorii anticorupție ar putea să activeze cu ei sub același acoperiș. Preziudiul instituției a convocat de urgență o ședință a comunității academice, la care au participat peste 80 de academicieni, care au emis o declarație publică prin care își exprimă nedumerirea și dezacordul în legătură cu intenția autorităților de strămutare a Procuraturii Anticorupție în sediul central al Academiei de Științe a Moldovei. Reacția savanților vine după ce procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus în cadrul unei emisiunii televizate că noul sediu al instituției pe care o conduce ar putea fi clădirea AȘM. În același timp conducerea Academiei susține că nimeni oficial nu i-au anunțat despre acestă decizie.

 

 ”-Am identificat un sediu, unde noi am fi dispuși să ne mutăm acolo. Nu-i clar la moment dacă este posibil sau nu.
– La Procuratura Generală?
– Nu. La Academia de Științe a Moldovei”, a spus Veronica Dragalin.

În declarația emisă de membrii Academeie de Științe a Moldovei se precizează că „prezidiul AȘM și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării. Prezidiul AȘM și comunitatea academică susțin eforturile conducerii Republicii pentru integrare europeană și pentru prioritizarea luptei cu corupția ca un element esențial al integrării. În același timp, considerăm că sacrificarea spațiului de activitate al Academiei de Științe este inoportună pentru realizarea acestui obiectiv”, se mai precizează în declarațe.

Maestrul Eugen Doga a spus că va fi o mare rușine pentru întreaga țară, dacă Procuratura Anticorupție va fi strămutată în clădirea Academiei de Științe a Moldovei.

”Eu bănuiesc că este undeva un program de a lichida Academia. Prima parte s-a făcut au înlăturat instituțiile de cercetare de la Academie. Academia de fără instutute. A doua etapă să pună anticorupția. Rușine, dacă era o altă instituție mă rog, dar Procuratura Anticorupției va lichida Academia de Științe”, spune Eugen Doga.

Academicianul Gheorghe Ghidirim susține că „este pur și simplu inadmisibil să fie astfel ignorată autoritatea Academiei, instituție-lider și pilon al elitei științifice”. a menționat academicianul, Gheorghe Ghidirim.

Academicianul Gheorghe Duca, care a figurat într-o anchetă penală, a spus că „tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei este o acțiune care nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm”.

Iar academicianul Andrei Eșanu a ținut să precizeze că „Noi nu suntem împotriva luptei cu corupția, dar nu cu prețul sacrificării științei. E cazul să facem apel la opinia publică ca să fim apărați”.

De asemenea, academicianul Grigore Belostecinic a spus că „Intenția de a amplasa Procuratura Anticorupție se încadrează în șirul acțiunilor orchestrate în ultimii ani de distrugere a Academiei de Științe”.

Am încercat să obținem un comentariu de la președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, însă acesta avea telefonul închis. Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Hadârcă a declarat pentru ONE TV că declarațiile procurorului-șef, Veronica Dragalin, a îngrijorat comunitatea academică din Moldova.

”Să fie clar că Prezidiul și comunitatea academică și-au exprimat clar că susține eforturile conducerii Republicii Moldova pentru Integrarea Europeană și prioritizarea luptei cu corupția. Este elementul clar al integrării, dar în același timp se consideră că sacrificarea spațiului de activitate a academiei pentru asemenea probleme este una inoportună”, afirmă Ion Hadârcă, vicepreședintele AȘM.

În același timp, academicianul Hadârcă spune că instituția pe care o conduce nu a primit nicio scrisoare oficială din partea vreunei autorități, princ care să fie solicitată găzduirea procurorilor Anticorupție în sediul Academiei, așa cum a afirmat Dragalin în presă.

”Obiectul discutat se bazează mai mult pe niște declarații făcute oficial, dar încă neconfirmate de niciun document oficial. Noi așteptăm un document oficial de la instituțiile respective ca să putem clarifica până la urmă ce intenții sunt la mijloc aici”. 

Săptămâna trecută, ministra Justiuției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că sunt analizate câteva clădiri pentru noul sediu al Procuraturii Anticorupție, printre care și sediul Academiei de Științe a Moldovei.

,,Noi analizăm opțiunile ca acest sediu să corespundă la necesitățile Procuraturii Anticorupție, fiindcă urmare a măririi unităților de personal va avea nevoie de mai mult spațiu nu doar pentru procurori, dar și personalul care va asista acești procurori în investigarea cauzelor de corupție. Este vorba de investigatori, ofițeri de urmărire penală, specialiști și nu în ultimul rând Procuratura va trebui dotată cu echipamentele necesare cu care să asigure investigațiile de calitate ”. 

Am întrebat conducerea Procuraturii Anticorupție dacă au fost indentificate și alte clădiri în care ar putea să activeze instituția, însă nu am primit deoocamdată un răspuns. Nici Guvernul nu ne-a oferit încă un comentariu privind nemulțumirea manifestată de comunitatea academică.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA