78 de femei din 16 raioane, care desfășoară activități economice agricole, vor beneficia de suport pentru sporirea eficienței energetice. Suportul financiar vine din partea Elveției și Japoniei, valoarea totală de aproximativ 650.000 de dolari
Suportul constă în instalarea panourilor fotovoltaice, pompelor de căldură, cazanelor pe biomasă și colectoarelor solare, implementarea măsurilor de eficiență energetică în depozite și încăperi utilizate în procesul de producție, achiziționarea echipamentelor eficiente energetic.
”Deși femeile au fost implicate dintotdeauna în activități agricole, nu întotdeauna li s-au oferit sprijinul și autonomia pentru a le transforma în afaceri. Vremurile s-au schimbat și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinim producătoarele agricole și să ne asigurăm că au un rol esențial în agricultură și la securitatea alimentară globală. Guvernul japonez este mândru să sprijine și să încurajeze femeile antreprenoare din Japonia și din întreaga lume”, declară Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Potrivit PNUD Moldova, din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii – în valoare de 10.000 de dolari fiecare.
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare finanțează 46 din cele 78 de propuneri de proiecte. Dintre acestea, 30, cu o valoare de până la 6.000 de dolari americani fiecare, au fost depuse de femei care desfășoară activități agricole la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, fiecare în valoare de până la 18.000 de dolari, au fost depuse de proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii.
”Sunt încântat că evenimentul de astăzi are în centrul atenției femeile, cu un potențial vital adesea neglijat în condițiile în care peste 50% din populație este reprezentată de femei. Această inițiativă comună a Biroului de Cooperare Elvețiană și PNUD integrează soluții în diverse activități agricole, cum ar fi cultivarea legumelor și a fructelor, creșterea animalelor, livezilor și multe altele”, subliniază Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova.
Beneficiarele au fost alese de PNUD printr-o competiție deschisă. Aceste femei desfășoară activități agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul și Taraclia. Ele trebuie să contribuie cu cel puțin 20% din suma solicitată în propunerea de proiect.