76 de ani de la cea mai amplă operațiune de deportare. În Capitală a fost organizat un miting de comemorare

Se împlinesc 76 de ani de la cea de-a doua și cea mai amplă operațiune de deportare organizată de regimul sovietic pe teritoriul Moldovei din 1949. În Capitală a avut loc un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor.

La eveniment a fost prezentă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Ne-am adunat astăzi pentru a comemora una dintre cele mai dureroase tragedii ale poporului nostru. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că spiritul celor deportați nu a fost niciodată înfrânt. Lecția de omenie și demnitate pe care au lăsat-o trebuie apărată prin adevăr, educație și memorie.

„Timp de decenii, aceste suferințe au fost ascunse sau tratate cu indiferență. Iar astăzi vedem încercări de a falsifica istoria și de a minimiza crimele regimului sovietic. Avem datoria de a spune adevărul și de a păstra vie memoria victimelor”, a spus Maia Sandu.

Prezent la eveniment a fost și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Fără memorie, ființa umană își pierde identitatea. Concilierea națională este posibilă doar prin acceptarea adevărului, iar Guvernul a aprobat un plan național de acțiuni pentru comemorarea deportărilor, în perioada 2025–2028”, a spus Sergiu Prodan.

În paralel, în Piața Marii Adunări Naționale poate fi vizitată și expoziția „Trenul Durerii”. Include două vagoane similare celor în care au fost îmbarcați forțat peste 35.000 de oameni. Preoți, profesori, țărani, intelectuali – dintre care aproape 12.000 erau copii. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 27 iulie și cuprinde documente, fotografii, mărturii și conținut multimedia dedicat celor care au suferit sub teroarea stalinistă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA