Se împlinesc 16 ani de la protestele masive din centrul Chișinăului, o zi care a rămas în memoria colectivă drept simbolul luptei pentru democrație, dar și al represiunii violente. Zeci de mii de tineri au ieșit atunci în stradă pentru a contesta rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, câștigate de Partidul Comuniștilor, pe care îi acuzau de fraudă electorală.
Protestul, început pașnic, s-a transformat rapid în haos. Clădirile Parlamentului și Președinției au fost vandalizate și incendiate, iar autoritățile au reacționat cu brutalitate.
Potrivit datelor colectate de societatea civilă, peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime.
Autoritățile au recunoscut oficial un singur deces – cel al lui Valeriu Boboc. Acesta a murit după ce a fost bătut de poliție în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru moartea sa a fost condamnat polițistul Ion Perju. Acesta a fugit însă din Republica Moldova și nu și-a ispășit pedeapsa.
Doar patru persoane au fost condamnate la închisoare în dosarele legate de evenimentele din aprilie 2009.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri erau în curs de examinare.
Evenimentele din 7 aprilie 2009 au marcat începutul unei noi etape politice în Republica Moldova. La scurt timp după proteste, regimul comunist a pierdut puterea.
CITEȘTE ȘI: 16 ani de la protestele din 7 aprilie 2009: Expoziție foto, organizată la Parlament