Fermierii mici din satul Căzănești au beneficiat de hrană concentrată gratuită pentru vaci. Datorită ajutorului oferit, aceștia își vor putea hrăni animalele timp de câteva luni. Sprijinul a fost acordat agricultorilor vulnerabili care dețin cel mult trei vaci și pentru care aceste animale reprezintă una dintre principalele surse de hrană și venit. Furajele au fost oferite locuitorilor din Căzănești de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu sprijinul guvernului Elveției.
Peste 40 de locuitori ai satului Căzănești vor primi câte 400 kg de hrană pentru animale din partea FAO. Fiecare beneficiar are până la trei vaci în gospodărie. Cantitatea de furaje oferite este suficientă pentru a asigura hrana animalelor timp de 3-4 luni.
Localnicii afirmă că furajele primite le vor ajunge până în luna mai, când vor putea începe să-și pască vacile pe pășuni, iar până atunci, își vor putea hrăni animalele fără a afecta bugetul familiei.
Primarul comunei Căzănești, Gheorghe Coșcodan, a spus că mulți fermieri mici din zonă nu au reușit să își facă rezerve de furaje din cauza secetei de anul trecut, astfel că acest ajutor este deosebit de binevenit.
„Este un ajutor binevenit eu socot pentru cetățenii comunei noastre, fiindcă cunoaștem destul de bine care au fost condițiile anul trecut, mai ales că suntem într-o zona specifică, unde seceta este mai puternică și cred că oamenii sunt foarte bucuroși pentru acest ajutor”, a declarat Primarul comunei Căzănești.
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Scripnic, a menționat că hrana oferită de FAO este de o calitate foarte înaltă, ceea ce va contribui la creșterea producției de lapte și, implicit, a veniturilor fermierilor.
„Aceste furaje, combinate în cantitate de 400 de kg pentru fiecare familie, care întreține 1,2,3 bovine pentru casă este un suport un surplus pentru a întreține și obține o productivitate mai înaltă de la aceste animaluțe. Familiile care beneficiază de acest suport pot folosi pentru a produce cantitatea de lapte și a consuma în cadrul familiei, dar surplusul de lapte pot să-l fie livrat în aproprierea prin piețele agricole”, a menționat Iurie Scripnic.
Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, a declarat că FAO și guvernul elvețian identifică fermierii cei mai vulnerabili, iar hrana oferită îi va ajuta să treacă mai ușor peste iernile dificile.
„Știm cu toții că micii fermieri trec prin vremuri dificile. Persoanele care cresc vaci trebuie să facă față iernii și au nevoie de furaje de bună calitate, care au fost distribuite astăzi”, a conchis Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.
În total, 1.885 de familii din raioanele Taraclia, Rezina, Criuleni și Telenești vor primi câte 400 kg de hrană pentru vaci. Furajele au fost achiziționate și distribuite de FAO, cu sprijinul guvernelor Austriei și Elveției.