41 de militari moldoveni pleacă în misiune de menținere a păcii în Kosovo

41 de militari moldoveni, inclusiv două femei, au fost detașați într-o nouă misiune de menținere a păcii în Kosovo, sub egida NATO. Ceremonia de rămas-bun a avut loc la o tabără militară din Chișinău, unde emoțiile au fost mari, atât pentru militari, cât și pentru rude. Timp de șase luni, soldații vor patrula, vor asigura paza obiectivelor strategice și vor colabora cu forțele internaționale.

Unii dintre militari se află la prima lor misiune în afara țării, dar spun că sunt pregătiți și încrezători.

”La sigur a fost un vis, e pentru prima dată când merg în misiune și sunt încrezător că va fi totul bine”, Dumitru Duca, militar

”Emoții la maxim, entuziasmată pentru că o să cunosc persoane și locuri noi. Acesta este scopul meu pentru care și am venit în Armata Națională, sunt cauzele umanitare și de pace”, Maria Frumusachi, militar.

Pentru alții misiunea din Kosovo nu este o premieră. Experiența acumulată în timpul misiunilor anterioare le oferă mai multă încredere, însă emoțiile și dorul de casă rămân la fel de puternice.

”Aceasta este pentru a treia oară. Au fost niște emoții de nedescris prima oară în special pentru că nu cunoșteam ce se află acolo. Știam doar cu ce o să ne ocupăm. De asta pentru prima dată au fost niște emoții mai aprinse”, Nicolae Chilaru, militar.

”Cel mai mult o să-mi lipsească copilul, soția, și toți cei apropiați”, Ion Zaharia, militar.

Cel de-al 23-lea contigent este condus de căpitanul Ion Bădărău.

”Vom conlucra piept la piept, umăr la umăr cu partenerii noștri internaționali. Vom face pasul obiectiv de importanță strategică, patrulă în regiuni. Am fost pregătit pentru această misiune. Emoțiile sunt pozitive. Tot ce am acumulat atât în țară cât și peste hotare voi depune acolo”, Ion Bădărău, comandat al contingentului KFOR-23.

Militarii moldoveni vor petrece șase luni în regiune. Vor patrula în zone de risc, vor asigura securitatea unor obiective strategice și vor sprijini eforturile internaționale de stabilizare. Aceștia vor fi remunerați cu 50 de dolari pe zi.

”Aceasta este o dovadă că Armata Națională a Republicii Moldova pe parcursul anilor a devenit un partener de încredere pentru menținerea păcii nu doar în regiune, nu doar în țară, dar și în lume”, a spus Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

Primul contigent de militari moldoveni a plecat în Kosovo în martie 2014.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA