400 de mii de tone de material semincer, sprijin pentru agricultorii afectați de secetă

Fermierii care au prezentat certificate de secetă vor primi material semincer din partea autorităților. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), astfel încât banii care urmau să fie distribuiți pe alte domenii să fie redirecționați pentru cumpărarea a 400 de mii de tone de grâu.

„În acest an, banii pe care în mod obișnuit FAO îi distribuia pentru diferite alte tipuri de activități care au fost plănuite, la cererea și solicitarea Ministerului Agriculturii, vor fi redirecționați pentru achiziția a aproximativ 400 de mii de tone de material semincer, și vorbim despre grâu, care va veni în sprijinul agricultorilor din raioanele Republicii Moldova, care au prezentat acte de secetă și sunt deja înregistrați în registrele Ministerului Agriculturii”, a anunțat ministrul.

Ministerul urmează să elaboreze un regulament de distribuire a materialului semincer.

„Dacă vorbim despre agricultorii care au avut pagube din cauza secetei în proporție de 70-80%, discutăm despre o suprafață aproximativă de 10 735 de hectare, iar în cazul celor care au avut pagube de 81-100%, este vorba de aproximativ 945 de mii de hectare.”, a explicat Vladimir Bolea.

În ultima parioadă, mai mulți fermieri din țară au organizat acțiuni de protest și au cerut declararea stării de urgență în agricultură.

Recent, Parlamentul a votat o lege specială care vine cu o serie de facilități pentru agricultorii afectați secetă. Totuși, prevederile documentului i-a nemulțumit pe unii agricultori care i-au solicitat președintelui Maia Sandu să remită legea în legisaltiv.

Ulterior, fermierii, reprezentanții companiilor creditoare și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au așezat la masa discuțiilor. Întrevederea de două ore de la Președinție a avut drept scop identificarea unor soluții pentru problemele agricultorilor. Principalul subiect a fost revizuirea legii speciale privind măsurile de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, adoptată de Parlament în dat de 13 septembrie. Președintele a declarat că, într-adevăr, în domeniul agriculturii există o serie de probleme și a promis că va discuta cu reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului, astfel încât aceștia, prin dialog cu agricultorii, să poată ajunge la pași concreți pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.

În contextul ajutorului pentru fermieri, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA