Sursa: cugetliber.ro

36 de moldoveni, evacuați din Fâșia Gaza. Alți cetățeni au refuzat să părăsească regiunea, din motive de securitate”

36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță. Aceștia au traversat astăzi, 7 noiembrie, punctul de trecere a frontierei de la Rafah și se îndreaptă către Cairo. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu.

„Sunt recunoscătoare tuturor celor care au lucrat fără odihnă la acest proces complex de evacuare: angajații ambasadelor noastre din Israel și Turcia, ultima acreditată prin cumul în Egipt, echipa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, colegii din celelalte instituții implicate, precum și partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Grație acestui efort comun, cetățenii noștri sunt în siguranță. Acum ei sunt în grija funcționarului consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care i-a preluat la punctul de trecere. Li se asigură tot sprijinul necesar, inclusiv asistența consulară și organizarea etapei următoare a călătoriei lor spre Republica Moldova”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a adăugat că din Cairo moldovenii vor fi transportați la București, împreună cu cetățenii români, cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar ulterior preluați cu un autocar pus la dispoziție de autorități. Totodată, alți cetățeni ai Republicii Moldova au refuzat evacuarea din motive de securitate.

„Unii cetățeni, pe ultima sută de metri, în special cei care se aflau la o distanță mai mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate. Vom continua să ținem legătura cu cetățenii noștri din Gaza pentru a acorda asistența necesară, la necesitate”, a spus Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat pe pagina sa de Telegram că a avut o discuție telefonică cu omologul său, Luminița Odobescu, ministrul de externe a României, cu care a declarat că a avut o colaborare pentru a facilita evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

,,Prin această colaborare, am reușit evacuarea în siguranță a 36 de cetățeni ai Republicii Moldova din Fășia Gaza. Acești cetățeni sunt în prezent în drum spre Cairo și, așa cum a anunțat Președinta Maia Sandu, vor fi ulterior preluați cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România. După sosirea lor, aceștia vor fi întâmpinați de reprezentanții MAEIE care îi vor însoți în drum spre casă. Pe această cale doresc să aduc sincere mulțumiri atât diplomaților țării noastre, în special din cadrul Ambasadelor din Israel și Turcia, precum și diplomaților români pentru pentru reușita acestei misiuni și evacuarea în comun a cetățenilor țărilor noastre”, a declarat Nicu Popescu.

De asemenea, Nicu Popescu a mulțumit ambasadelor Turciei și Israelului și diplomaților români pentru evacuarea în comun a cetățenilor moldoveni.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media