„16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Guvernul și Parlamentul s-au alăturat Campaniei ONU

Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova s-au aliniat, și în acest an, campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Anul 2023 este dedicat campaniei „Să investim în prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor”, punându-se accent pe importanța finanțării diferitor strategii de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Organizația Națiunilor Unite în Moldova precizează că Campania de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen față de femei și fete se desfășoară anual începând cu 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie la 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

În semn de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pe fațada clădirii Parlamentului au fost instalate șase bannere mari de culoare oranj, culoarea simbolizând un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile. Bannerele transmit mesajul de sensibilizare „Alege o viață fără violență!”.

În scuarul Parlamentului este instalat un cub cu mesajul „Rupe cercul violenței”. De asemenea, Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova va desfășura mai multe activități în cadrul unei campanii de informare pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

În context, Guvernul invită cetățenii să viziteze expoziția imersivă de artă digitală „Răsărind din umbră: Soarele nu pălește niciodată”.

Expoziția ilustrează istoriile a patru femei din Moldova și Ucraina, din diferite medii și vârste, afectate de diferite tipuri de violență, pentru a spori gradul de conștientizare a gravității acestui fenomen și a necesității de a lua acțiuni imediate pentru prevenirea și eradicarea lui.

Este o expoziție unică, în cadrul căreia publicul va trăi o experiență imersivă care va îmbina artele vizuale, narative și tehnologiile, pentru a evidenția diferite forme de violență care afectează femeile din societatea noastră. Denumirea expoziției se referă la una dintre istoriile care vor fi ilustrate în care o mamă îi spunea metaforic agresorului său „Soarele” pentru a o proteja pe fiica sa de suferință.
„Expoziția „Răsărind din umbră: Soarele nu pălește niciodată” este mai mult decât o experiență auditivă și vizuală, este un apel la acțiune. Prin intermediul artei și tehnologiei, ne dorim să sporim gradul de conștientizare a gravității fenomenului violenței față de femei și fete, să inspirăm schimbarea, să împuternicim femeile afectate de violență dar și să încurajăm pe martorii violenței să nu tolereze acest fenomen și să contribuie la prevenirea și eliminarea acestuia. Pentru că violența împotriva femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial. Expoziția este accesibilă publicului larg și are intrare liberă cu sesiuni disponibile în limbile română, rusă și engleză”, precizează organizația ONU Moldova.
Deoarece subiectul expoziției este unul sensibil, nu este recomandată vizitarea ei de către copiii cu vârsta sub 18 ani.

Campania anuală cu privire la eliminarea violenței împotriva femeilor „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” are genericul global: „Colorează lumea în oranj: Elimină violența împotriva femeilor acum”.

Culoarea oranj este un simbol al unui viitor luminos, fără violență, pentru fiecare femeie și fată. Anul acesta hashtag-ul campaniei este #NICIOSCUZĂ, pentru că nu există #NICIOSCUZĂ pentru violența față de femei și fete.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media