16 cazuri de infecții meningococice au fost înregistrate în Moldova de la începutul anului 2025. 12 cazuri în rândul copiilor și 4 la adulți. Datele au fost prezentate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Mai mult, reprezentanții CNAMUP spun că numărul cazurilor confirmate sau suspecte, din ultima perioadă, a infecțiilor meningococice este în creștere.
Patru pacienți sunt din Chișinău, 2 din Hîncești și câte o persoană din raioanele Briceni, Edineț, Florești, Glodeni, Rîșcani, Soroca, Dubăsari, Nisporeni, Rezina și Ștefan Vodă. După acordarea ajutorului medical la etapa de prespital, toți bolnavii au fost transportați de urgență la spital.
De asemenea, în perioada ianuarie-iunie 2025, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 11 persoane cu meningita bacteriană, inclusiv la 5 copii. Pacienții erau din Chișinău, Bălți, Dondușeni, Fălești, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni și Strășeni. 10 dintre bolnavi au fost internați.
Potrivit CNAMUP, infecția meningococică continuă să fie o problemă actuală care afectează atât copiii din Republica Moldova, cât și din alte țări. Este una dintre cele mai grave boli infecțioase, evoluând sub diferite forme clinice: localizate, generalizate, cu afectarea sistemului nervos central. Copiii dezvoltă adesea meningită meningococică cu evoluție fulminantă și diverse complicații.
Infecția meningococică este cauzată de bacteria 𝘕𝘦𝘪𝘴𝘴𝘦𝘳𝘪𝘢 𝘮𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨𝘪𝘵𝘪𝘥𝘪𝘴 și poate duce rapid la forme grave, precum meningita sau septicemia meningococică. Evoluția poate fi severă, uneori chiar fatală, în lipsa unui tratament prompt.
Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. Persoanele infectate cu meningococi, indiferent de forma de manifestare clinică, sunt contagioase şi pot transmite infecția altor noi persoane din anturaj.






