135 organizații societății civile condamnă proiectul BCS privind „statutul agenților străini”. Într-o declarație publică, semnatarii califică acțiunile celor șase autori drept o manifestare a disprețului față de drepturile fundamentale ale omului și libertatea presei.
Potrivit organizațiilor, proiectul de lege reprezintă un atac asupra societății civile, a presei independente și a dreptului cetățenilor de a fi informați corect.
„Este indubitabil că acest proiect de lege, inspirat din legislații represive promovate de regimuri autocratice, cum ar fi cel din Federația Rusă, este incompatibil cu statul de drept și valorile inerente unei societăți democratice. Textul propus introduce un prag arbitrar de 50% finanțare externă pentru desemnarea unei entități drept „agent străin”, obligând organizațiile să se supună unor cerințe birocratice excesive, să se autodeclare drept entități care promovează „influența străină” și să fie supuse unor restricții ce le vor limita capacitatea de a acționa”, se arată în declarație.
Mai mult, semnatarii susțin că sancțiunile propuse, inclusiv blocarea conturilor bancare, amenzi exorbitante și chiar dizolvarea organizațiilor care refuză înregistrarea, sunt măsuri represive ce amintesc de practicile regimurilor autoritare.
„Conștientizând că, în virtutea actualei conjuncturi parlamentare, inițiativa legislativă vizată nu este pasibilă de a fi aprobată cu votul majorității, subliniem, totuși, că simpla apariție a acestui proiect de lege constituie un semnal alarmant și un gest reprobabil. Cerem parlamentarilor BCS să retragă neîntârziat inițiativa și să renunțe pe viitor la promovarea proiectelor nocive libertății presei, democrației și statului de drept”.
Comuniștii și socialiștii propun un proiect privind statutul „agenților străini” în Republica Moldova – o inițiativă care seamănă izbitor cu legislația autoritară aplicată în Federația Rusă. Astfel, BCS vrea ca organizațiile care primesc peste 50% din finanțare din exterior și care se implică în viața socială, politică sau educațională a țării să se înregistreze oficial ca „agenți străini” și să raporteze toate activitățile lor publice.
CITEȘTE ȘI: BCS propune etichetarea ONG-urilor cu finanțare externă drept „agenți străini”