Caută
Close this search box.

12 noiembrie – Ziua mondială de prevenire a pneumoniei

În Moldova, 1057 de persoane, inclusiv 34 de copii sub 5 ani și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza pneumoniei. Datele statistice au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu ocazia Zilei mondiale a pneumoniei.

Pneumonia este cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor. Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua mondială a pneumoniei, eveniment inițiat de Coaliția Globală împotriva Pneumoniei la Copii, în cadrul Inițiativei ,,Stop Pneumonia” și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.  Evenimentul are drept scop sensibilizarea populației cu privire la pneumonie și a determina țările să întreprindă măsuri de prevenire și control al pneumoniei.

Potrivit ANSP, anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800 mii de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei. În Republica Moldova, potrivit datelor statistice, 1057 de persoane, inclusiv 34 de copii sub 5 ani și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza pneumoniei.

Cei mai vulnerabil sunt copiii sub 5 ani și adulții de peste 70 de ani. Simptomele variază, însă cele mai frecvente sunt: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare.

Pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, OMS și UNICEF recomandă țărilor să implementeze o combinație de intervenții axate pe:

  • Protejare – prin promovarea alăptării exclusive și a nutriției sănătoase;
  • Prevenire – prin acoperirea vaccinală, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea accesului la apă, sanitație și promovarea practicilor bune de igienă;
  • Tratament – prin asigurarea accesului la servicii de tratament și îngrijire eficiente și accesibile.

Pentru a preveni pneumonia, este primordial să urmăm un set de practici de sănătate, inclusiv:

  • Susținerea și promovarea alăptării exclusive la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
  • Asigurarea nutriției adecvate și echilibrate;
  • Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei, COVID, ș.a.
  • Promovarea practicilor bune de igienă personală și comunitară;
  • Reducerea poluării aerului și evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun.

Potrivit site-ului https://stoppneumonia.org,  În 2021, în plină pandemie, povara estimată a deceselor cauzate de infecţii respiratorii, inclusiv COVID-19, era de şase milioane.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA