Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova

10 automobile vor fi transferate Agenţiilor Teritoriale de Asistenţă Socială

Agenţiile Teritoriale de Asistenţă Socială vor primi 10 automobile noi. Acestea sunt destinate specialiştilor în prevenirea violenţei de gen. Inițiativa este a Fondului ONU pentru Populație, cu sprijinul financiar al Guvernului Regatului Unit.

Aceste activități fac parte din măsurile prevăzute de reforma RESTART.

Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, aceste automobile sunt destinate specialiştilor în prevenirea violenţei de gen.

„Agenţiile teritoriale, înfiinţate pentru punerea în aplicare a politicii de stat în domeniul asistenţei sociale, vor oferi sprijin metodologic autorităţilor administraţiei publice locale şi furnizorilor de servicii sociale. Mandatul lor include rolul crucial de prevenire şi răspuns la violenţa de gen”, a precizat Alexei Buzu

Crearea a 10 agenții teritoriale de asistență socială, sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, va facilita accesul la servicii de prevenire și combatere a violenței pentru femei și fete. Aceste agenții sunt organizate la nivel regional, acoperind eficient toate zonele țării, inclusiv centrul, centrul-est, centru-vest, nordul, nord-estul, nord-nord-vest, nord-vest, sud, sud-est și sud-vest. Fiecare agenție va avea în responsabilitate 3-4 unități administrativ-teritoriale de nivel secundar. Agenția ATAS nord-nord-vest, de exemplu, se va axa în mod special pe municipiul Bălți.

 

 ”UNFPA are o vastă experiență în acest domeniu, iar Regatul Unit este mândru să sprijine prevenirea și combaterea incidentelor de violență de gen și a violenței domestice, în conformitate cu angajamentele Moldovei față de Convenția de la Istanbul. Astăzi putem sărbători unul dintre numeroasele moduri în care Moldova pune în practică acest angajament. Ştim că acest lucru va face o diferenţă tangibilă atât pentru asistenţii sociali, cât şi pentru comunităţile cu care lucrează în toată Moldova”, a declarat Edward Inglett, Șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

 

Potrivit datelor statistice,  cele mai multe dintre femeile care sunt victime ale violenței în familie sunt tinere cu vârstele cuprinse între 24 și 45 de ani.

Potrivit informațiilor prezentate de Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri în care femeile au fost abuzate psihologic ori sexual cel puțin o dată în viață. Practic 3 din 4 femei (73%) au trecut printr-o formă sau alta de violență în familie pe parcursul vieții, iar aprovimativ 30 de femei mor în fiecare an în urma acestor abuzuri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA