1 decembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

Anual, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA. În anul 2022, peste 630 mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV și 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV.

 

Potrivit ANSP, în Republica Moldova, în perioada 27 noiembrie – 20 decembrie se desfășoară activități de informare a populației în cadrul campaniei sociale „Vocea comunităților contează” ce abordează diferite aspecte legate de HIV/SIDA, cum ar fi: promovarea testării în rândul populației generale și în grupurile cu risc sporit de infectare în scopul cunoașterii statutului HIV, reducerii discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații vulnerabile la HIV, mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate în răspunsul la infecția HIV.

Conform datelor estimative, în țară trăiesc 16 041 persoane cu HIV, dar își cunosc statutul – 10 777. Totodată, 5200 de persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infecție

Republica Moldova introduce servicii inovatoare de prevenire a HIV, incluzând testarea rapidă prin prelevarea de sânge capilar și utilizarea aparaturii vending, precum și clinicilor mobile. Datorită suportului substanțial din partea Fondului Global, în 2022, un număr de 30 102 persoane aflate în grupuri cu risc crescut, dintre care 16 963 de utilizatori de droguri injectabile și 7764 de lucrătoare în domeniul sexului comercial, au accesat servicii de prevenire.

Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 134 din 02.03.2022, a fost aprobat Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025. Obiectivul general fiind reducerea la minim a consecințelor epidemiei de HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală, prin reducerea numărului de transmiteri, de a menține prevalența infecției. În special în grupurile-cheie ale populației: bărbații care practică sex cu bărbați – nu mai mult de 12%, persoanele care consumă intravenos droguri – nu mai mult 10%, lucrătorii sexuali – nu mai mult 2,5% și de a minimiza mortalitatea legată de HIV prin sporirea accesului la sevicii de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA